Karácsony

karácsonyi képek,receptek...


Pulyka Hálaadásra

A Vajon puhára pároljuk a zellert, hagymát, sárgarépát. Hozzáadjuk a fűszereket és 1 percig pirítjuk.
Egy tálba öntjük a zsemlemorzsát, a mazsolát a tojásokat és az előbbi zöldségeket. alaposan összekeverjük, majd megtöltjük vele a 5,5-6 kg-s pulykát.
Bedörzsöljük a pulykát fokhagymával, citrommal és besózzuk. 4-5 órán át sütjük úgy, hogy közben gyakran meglocsoljuk a kisült zsírral.

Pulyka Hálaadásra töltelék:

  • fél pohár kockára vágott zeller
  • 2 kisebb kockára vágott sárgarépa
  • 1 felkockázott nagy hagyma
  • 25 dkg vaj
  • 1 kiskanál zsálya, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, fekete bors
  • 2 kiskanál só
  • a kg zsemlemorzsa
  • 1 pohár mazsola
  • 2 tojás



Karácsonyi kalács

Az élesztőt kevés cukorral és a tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt,  a reszelt citrom héjat és a vaníliát jól összedolgozzuk. 10 percig kelni hagyjuk. Majd a vajat bedolgozzuk a tésztába. Újabb 15 percig kelesztjük. Összekeverjük a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, mandulát, meghintjük rummal, majd gyors mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk, ismételten 10-15 percig kelesztjük. A tésztát 2 cipóra osztjuk. Majd 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. a két szélét a közepére hajtjuk. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral, megkenjük vajjal, ráfektetjük a kalácsot és 20-30 percig pihentetjük. 200 fokos sütőben 60 percig sütjük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a cukrot és a vaníliát.
A forró kalácsot a körbekenjük az olvasztott vajjal, tetejét megszórjuk vaníliás cukorral.

Karácsonyi Kalács Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg élesztő
4 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
40 dkg vaj
35 dkg mazsola
10 dkg vágott mandula
10 dkg felaprózott cukrozott narancshéj
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 felhasított vaníliás rúd

Kenéshez
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 felhasított vaníliás rúd



Beigli

Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a sót. Gyorsan összedolgozzuk. 2 cipót készítünk belőle, majd két órát pihentetjük. Fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. Tetejét megkenjük egy egész tojással és fél órát pihentetjük hideg helyen. Sütőbe helyezés előtt oldalait hegyes villával megszurkáljuk. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.

Beigli Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só

Beigli Töltelék:

  • 30 dkg darált dióbél, vagy darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dl tej
  • citromhéj, vaniliás cukor

A hozzávalókat felfőzzük, majd hidegen kenjük a tésztára.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 1
Havi: 1
Össz.: 5 426

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi receptek
Karácsony - © 2008 - 2024 - karacsonyfaalatt.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »