Pulyka Hálaadásra
A Vajon puhára pároljuk a zellert, hagymát, sárgarépát. Hozzáadjuk a fűszereket és 1 percig pirítjuk.
Egy tálba öntjük a zsemlemorzsát, a mazsolát a tojásokat és az előbbi zöldségeket. alaposan összekeverjük, majd megtöltjük vele a 5,5-6 kg-s pulykát.
Bedörzsöljük a pulykát fokhagymával, citrommal és besózzuk. 4-5 órán át sütjük úgy, hogy közben gyakran meglocsoljuk a kisült zsírral.
Pulyka Hálaadásra töltelék:
Karácsonyi kalács
Az élesztőt kevés cukorral és a tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a reszelt citrom héjat és a vaníliát jól összedolgozzuk. 10 percig kelni hagyjuk. Majd a vajat bedolgozzuk a tésztába. Újabb 15 percig kelesztjük. Összekeverjük a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, mandulát, meghintjük rummal, majd gyors mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk, ismételten 10-15 percig kelesztjük. A tésztát 2 cipóra osztjuk. Majd 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. a két szélét a közepére hajtjuk. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral, megkenjük vajjal, ráfektetjük a kalácsot és 20-30 percig pihentetjük. 200 fokos sütőben 60 percig sütjük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a cukrot és a vaníliát.
A forró kalácsot a körbekenjük az olvasztott vajjal, tetejét megszórjuk vaníliás cukorral.
Karácsonyi Kalács Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg élesztő
4 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
40 dkg vaj
35 dkg mazsola
10 dkg vágott mandula
10 dkg felaprózott cukrozott narancshéj
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 felhasított vaníliás rúd
Kenéshez
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 felhasított vaníliás rúd
Beigli
Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a sót. Gyorsan összedolgozzuk. 2 cipót készítünk belőle, majd két órát pihentetjük. Fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. Tetejét megkenjük egy egész tojással és fél órát pihentetjük hideg helyen. Sütőbe helyezés előtt oldalait hegyes villával megszurkáljuk. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.
Beigli Hozzávalók:
Beigli Töltelék:
A hozzávalókat felfőzzük, majd hidegen kenjük a tésztára.